Херсонські помідори славляться на всю країну. А тепер вони ще й в’ялені. Андрій Бигленко, Андрій Держипільський та Дмитро Моцак 4 роки тому заснували в Херсоні перше в Україні підприємство, яке виготовляє в’ялені томати з торговою маркою “Українські в’ялені томати”, передає Delo.UA.
Дмитро Моцак розповів про цей бізнес. Його бізнес-партнери вперше в’ялені томати спробували в Італії.
4 роки тому в Україні їх ніхто не виробляв. Бигленко і Держипільський вклали у справу перші $10 тис. На них купили свої перші напівпромислові сушарки. Взагалі процес дегідрування (видалення вологи — Прим.) продуктів не дешевий, а особливо — томатів. Для цього потрібно знати досить багато деталей технологічного процесу. Крім того, заготівельний сезон для томатів триває у кращому разі лише чотири місяці — з липня по жовтень. Можна і в червні, але це вийде набагато дорожче по собівартості, і тому невигідно.
«У нас є власні потужності, на яких ми робимо дегідрування продукту. Наш цех знаходиться в селищі Чорнобаївка в агломерації Херсона. На 30% ми самі робимо продукцію, а 70% продукції нам в’ялять на замовлення, адже у нас поки що немає таких великих потужностей. Однак поступово ми нарощуємо і свої потужності. Позаминулого року ми виготовляли лише 20% продукції, 80% нам постачали. Цього року плануємо вийти на показники мінімум 40-45% власного виготовлення», – розказав Моцак.
Він зазначив, що коли вони укладали договори з “Сільпо” та “Ашан”, то мережі супермаркетів робили аналіз продукції у власних лабораторіях. Але в планах у підприємців вийти на експорт, тому в найближчому майбутньому хочуть отримати сертифікат на стандарти ЕСО та ISO.
«Зараз ми крафтовый виробник – все виробництво продукції, по суті, є ручним. Але по мірі того, як ми будемо рости, ми б хотіли перейти на автоматизоване виробництво. У нас 2 варіанти того, як ми продаємо томати. Перший – через торговельні мережі. Наприклад, “Ашан” і “Сільпо”, менше лавки. Другий – це HoReCa, тобто готелі, ресторани і кафе», – зауважив Моцак.
Також додав, що зараз ведуться переговори з одним рітейлом з півдня України, і незабаром підписання договору і з ними.
«Найближчим часом підпишемо договори з низкою ресторанів, у тому числі преміум класу. Ми перший український виробник, який постачає в’ялені томати у великих масштабах», – наголосив Дмитро Моцак.
На даний час 80% покупців в’ялених томатів – це переважно Київ. У Херсоні товар можна знайти в невеликих магазинчиках.
«Зараз ми починаємо працювати з Одесою. Але практично не представлені в таких великих містах, як Харків, Дніпро, Львів, Запоріжжя. Згодом ми вийдемо і на ринки цих міст, це лише питання часу», – розповів Моцак.