На Одещині винайшли дієтичний хліб, за що отримають 20 тисяч грн від ВР

1 февраля, 2019

В Одеській області доцент Одеської національної академії харчових технологій, кандидат технічних наук Натела Кордзая винайшла дієтичний хліб з додаванням в нього білих коренеплодів — селери, петрушки і пастернаку. Саме ці компоненти сприяють підвищенню антиоксидантних властивостей продукту.

Таким чином, Натела Кордзая стала однією з лауреатів щорічної премії Верховної Ради, яку присуджують найталановитішим молодим ученим, що працюють у сфері фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Її відзначили за роботу «Формування якості хліба з цільного зерна пшениці з включенням коренеплідних овочів».

Вчена встановила, що додавання у хліб білих коренеплодів — селери, петрушки і пастернаку — сприяє підвищенню антиоксидантних властивостей продукту, ліквідації ульцерогенної дії (тобто такої, що провокує виразкову хворобу) хліба з цільного зерна пшениці, а також поліпшенню ступеня його засвоєння організмом.

«Такий хліб можна рекомендувати для споживання людям, які страждають від проблеми надмірної ваги і ожиріння, захворювань системи кровообігу, ендокринної системи та порушення обміну речовин», — констатує Натела Кордзая.

Те, що хліб з селерою має цілющі властивості, вчена підтвердила експериментально. Спочатку дослідження проводилися на щурах, а потім продукт піддали клінічним випробуванням в умовах поліклініки Військової академії Одеси.

Премія Верховної Ради молодим вченим була заснована в 2008 році. Вона присуджується щорічно. Кожен лауреат отримує 20 тисяч грн.

За матеріалами: Думская

Новости по теме

| | | | | |