В Одеській області доцент Одеської національної академії харчових технологій, кандидат технічних наук Натела Кордзая винайшла дієтичний хліб з додаванням в нього білих коренеплодів — селери, петрушки і пастернаку. Саме ці компоненти сприяють підвищенню антиоксидантних властивостей продукту.
Таким чином, Натела Кордзая стала однією з лауреатів щорічної премії Верховної Ради, яку присуджують найталановитішим молодим ученим, що працюють у сфері фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Її відзначили за роботу «Формування якості хліба з цільного зерна пшениці з включенням коренеплідних овочів».
Вчена встановила, що додавання у хліб білих коренеплодів — селери, петрушки і пастернаку — сприяє підвищенню антиоксидантних властивостей продукту, ліквідації ульцерогенної дії (тобто такої, що провокує виразкову хворобу) хліба з цільного зерна пшениці, а також поліпшенню ступеня його засвоєння організмом.
«Такий хліб можна рекомендувати для споживання людям, які страждають від проблеми надмірної ваги і ожиріння, захворювань системи кровообігу, ендокринної системи та порушення обміну речовин», — констатує Натела Кордзая.
Те, що хліб з селерою має цілющі властивості, вчена підтвердила експериментально. Спочатку дослідження проводилися на щурах, а потім продукт піддали клінічним випробуванням в умовах поліклініки Військової академії Одеси.
Премія Верховної Ради молодим вченим була заснована в 2008 році. Вона присуджується щорічно. Кожен лауреат отримує 20 тисяч грн.
За матеріалами: Думская