З початку 2019 року в Україні змінились ДСТУ соняшникової олії

24 января, 2019

В Україні з 1 січня 2019 року припинив дію ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умови» і набув чинності ДСТУ 4492:2017. Відтепер виробникам необхідно провести актуалізацію технічних висновків (ТВ) щодо визначення строків придатності та строків після відкриття споживчої тари (для фасованої продукції) всіх видів соняшникової олії. Ця необхідність пов’язана з тим, що попередні висновки діяли протягом чинності ДСТУ 4492:2005.

В новому ДСТУ було відкореговано види соняшникової олії з урахуванням світових вимог, а також наведено поширений перелік показників безпечності до продукції та методів її випробування. Якщо підприємство поширило асортимент продукції, то на нові види олії соняшникової треба розробляти нові ТВ.

Визначення строку придатності здійснюється шляхом безпосереднього визначення індукційного періоду для кожного виду олій. Такі роботи можуть проводити установи, які мають відповідні прилади (Окси-тест, Рансімат, ДСК тощо), методики визначення та досвід виконання зазначених робіт. Тому проведення аналізу олій тільки за показниками безпечності ще не означає встановлення строків придатності.

За бажанням (добровільно) виробник-оператор ринку також може отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи в закладах Держпродспоживслужби України згідно вимог закону України № 1602-VII «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів.

Новости по теме

| |