Україна продовжує нарощувати імпорт рибної продукції

26 декабря, 2018

Генеральний директор асоціації «Українських імпортерів риби і морепродуктів» Дмитро Загуменний заявив, що Україна четвертий рік поспіль нарощує імпорт риби. За підсумками 2018-го він складе 365 тис. т на суму $600 млн проти 320 тис. т у попередньому році.

За його словами, основними видами імпортованої продукції залишається оселедець, скумбрія, хек, мойва і лосось. Вони ввозяться з Норвегії, Ісландії, США, Естонії, Латвії, Іспанії, Канади.

Повідомляється, що фактично імпорт риби в 2018 році відновився і перевищить рівень довоєнного 2014 року. При цьому рівень споживання риби та морепродуктів українцями все ще далекий від рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я 20 кг. Поки він становить всього 14 кг.

Для порівняння, середній показник по ЄС сягає близько 27 кг. В Норвегії це 67 кг, в Португалії — 62 кг, в Японії – 58 кг, в Китаї – 48 кг.

Загуменний каже, що замість риби вітчизняні споживачі найчастіше віддають перевагу м’ясу. Згідно з проведеним аналізом, українці споживають близько 60 кг на людину в рік м’яса, з них, яловичини – 6,4 кг, свинини – 23,1 кг, м’яса птиці (98% курятина) – 30,2 кг.

«Багато споживачів недостатньо володіють інформацією про особливості, харчову цінність і необхідність регулярного (2-3 рази на тиждень) вживання риби», — говорить Загуменний. Він вважає, що виною цьому — відсутність комплексної національної програми з популяризації споживання риби і морепродуктів.

Разом з тим, окремі експерти вважають, що споживання риби в Україні стримують досить високі цінники. Значний вплив на них має корупційна складова — «відкати» рибалок контролюючим органам.

При цьому якість вітчизняної риби постійно погіршується, а імпортна продукція є скоріше преміальної, недоступною для пересічного споживача.

За матерілами: agroday.com.ua

Новости по теме

| | |