Одеський борщ виявився найдорожчим в Укрaїні

7 декабря, 2018

Асоціація постачальників торговельних мереж традиційно порахувала в якому регіоні найдорожчий і найдешевший борщ за даними офіційної статистики. Це – Одещина та Тернопільщина, відповідно. Про це на своїй сторінці у Facebook  написав голова Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

«До нашого класичного борщу ввійшли наступні інгредієнти: свинина – 600г, картопля та буряк – по 500г, капуста – 300г, морква та цибуля – по 200г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 — 4л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250г. Як виявилось, на початок листопада 2018 року найдорожче зварити борщ в Одеській області – 105,3грн, тоді як найдешевше в Тернопільській області – 91,1грн. Різниця у вартості складає 14грн, або 13%», –написав Дорошенко.

ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Одеська область – 105,3грн, Закарпатська – 104,8грн і Київ – 104,5грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільська область – 91,1грн, Житомирська – 92,8грн, Дніпропетровська – 93,3грн.

«Вартість м’яса – це ключовий показник вартості борщу по різних регіонах країни. Але не дарма люди говорять: Дешеве м’ясо – поганий борщ», – наголосив експерт.

Між лідерами та аутсайдерами розташувались: Львівська область – 93,5грн, Волинська – 93,8грн, Донецька – 94,5грн, Рівненська – 94,9грн, Івано-Франківська – 96,2грн, Хмельницька – 96,3грн, Вінницька – 96,5грн, Запорізька – 96,6грн, Полтавська – 97,1грн, Черкаська – 97,4грн, Київська й Чернівецька – по 98,3грн, Чернігівська – 98,4грн, Миколаївська – 99грн, Луганська та Сумська – по 99,9грн, Кіровоградська – 100,9грн, Харківська – 101,8грн, Херсонська – 102,7грн.

Також Дорошенко пропонує  розглянути борщ в розрізі складових:

1. Свинина – 600г

Найбільша вартість в Одеській області та місті Києві – майже 77грн за 600г
Найменша на Тернопільщині – 65грн за 600г
Різниця в ціні між регіонами становить 12грн за 600г.

2. Картопля – 500г

Найдорожча картопля в Донецькій області – 4,3грн за 500г
Найдешевша в Рівненській, Тернопільській і Чернігівській – по 2,5грн за 500г
Різниця в ціні складає 1,8грн на 500г.

3. Буряк – 500г

Найдорожчий знаходиться на Закарпатті – 4,9грн за 500г
А от найдешевший у Київській, Полтавській і Сумській областях – по 3,4грн за 500г
Різниця в ціні 1,5грн на 500г.

4. Капуста – 300г

Найвища ціна знов у Закарпатті – 2,9грн за 300г
Найнижча — у Вінницькій, Житомирській, Полтавській і Черкаській областях – по 1,9грн за 300г
Різниця в ціні складає 1грн на 300г.

5. Морква – 200г

Найбільша ціна в Закарпатській, Рівненській і Чернівецькій областях – 2,7грн за 200г
Найменша в Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській і Полтавській областях – по 2,2грн за 200г
Різниця в ціні 50коп за 200г.

6. Цибуля – 200г

Найдорожча цибуля в місті Києві – 2,2грн за 200г
Найдешевша на Запоріжжі та Львівщині – по 1,9грн за 200г
Різниця в ціні – 30коп за 200г.

7. Сметана – 250г

Найдорожча в Херсонській області – 15,5грн за 250г
Найдешевша на Львівщині й Рівненщині – 12,6грн за 250г
Різниця в ціні становить майже 3грн на 250г.

«Нагадаємо, що на початок березня цього року найдорожчий борщ можна було приготувати на Закарпатті – 99грн, у Києві – 95грн і на Одещині – 94,5грн. Тобто трійка “лідерів” за вісім місяців не змінилась, тільки місця між собою розподілили по іншому.
А ось трійка регіонів, де можна приготувати найдешевший борщ, вісім місяців назад виглядала так: Волинська область – 82,2грн, Донецька – 84,1грн і Львівська – 85,7грн. Тобто трійка за цей час змінилась повністю», – додав Дорошенко.

Новости по теме

| | | | |