Традиційною українською закускою на столі в новорічну ніч є холодець. Страва за рік подорожчала майже на 30грн, або на 17%. Про це повідомив генеральний директор в Українській асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«Найпростіший рецепт приготування м’ясного холодцю на 6-8 людей такий: свинина та яловичина – по 800 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, перець чорний горошком, лавровий лист, сіль. До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину», – пише Дорошенко.
Інгредієнти:
1. Свинина – 800г
У 2017р. – 79,5грн
У 2018р. – 94,5грн
Індекс зростання за рік – 19%.
2. Яловичина – 800г
У 2017р. – 90,0грн
У 2018р. – 101,5грн
Індекс зростання за рік – 3%.
3. Морква – 200г
У 2017р. – 1,3грн
У 2018р. – 2,3грн
Індекс зростання за рік – 7%.
4. Цибуля – 200г
У 2017р. – 1грн
У 2018р. – 2грн
Індекс зростання за рік – 100%.
«Таким чином, м’ясний Холодець за рік подорожчав майже на 30грн, або на 17%», – зазаначає експерт.
Раніше Асоціація постачальників торговельних мереж писала, що за рік індекс Печені з картоплею зріс майже на 20%. За рік, із вересня 2017 по вересень 2018, середня заробітна плата зросла в Україні на 23%, що означає, що купівельна спроможність у двох стравах трохи зросла. А от салат Олів’є цьогоріч дорожче на 28%, тобто його подорожчання випереджає зростання середньої заробітної плати.