Азовське море залишилося практично без риби і ситуація тільки погіршується. Про це в ефірі AgroFM розповіла директор НДІ «Держводекологія», професор Київського національного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко.
«Із дикої морської риби Україна має в основному свій бичок. Але і з ним катастрофа. Як і з Азовським морем. Під контролем Держрибагентства там проводяться псевдонаукові лови. Виловлюється навіть малорозмірний бичок», — говорить вона.
Хоча вилов малорозмірної риби заборонений на законодавчому рівні.
«Якщо ви зловили такий бичок, то маєте зміститися на милю для подальшого лову. На практиці трюми забиваються малорозмірним, і лише потім судно переїжджає на нове місце», — розповідає Сидоренко.
Вона згадує, що раніше Азовське море мало потужну кормову базу, там були величезні запаси риби, в тому числі, осетрових. Але осетрових давно знищили. І з огляду на те, що квоти на вилов продовжують роздавати, на черзі — бичок.
Рибопереробні заводи, які знаходяться поруч, відчувають гострий брак сировини. Аби завантажити свої потужності, вони починають розводити для себе кларієвого сома в бочках або іншу рибу.