Кліматичні умови та водні ресурси дозволяють вирощувати в Україні понад 100 тисяч га рису. Однак фактично засівається лише 13 тисяч га. Про це в своєму блозі на iAgro розповідає Володимир Дудченко, директор Інституту рису НААН.
За його оцінками, внутрішнього виробництва рису зараз вистачає, аби задовольнити третину споживання. Сіють культуру в Херсонській та Одеській областях, хоча вже є зацікавленість культивувати і серед фермерів Полтавщини та Дніпропетровщини. Останні виділяють під цей напрямок рибні ставки, які за своєю структурою подібні до рисових чеків.
Зараз в Україні нараховується 30 тисяч га рисових зрошувальних систем, виробництвом займається приблизно 30 підприємств. Але їх могло би бути значно більше, вважає Дудченко. Особливо з огляду на те, що рентабельність вирощування культури в останні роки складає 100%.
«Рисівники розпещені такими добрими показниками. І якщо отримують рентабельність менше 100%, то заявляють, що наступного року рис не сіятимуть», — розповідає науковець.
Він ділиться, що собівартість тони рису-сирцю, в залежності від врожайності, зараз коливається в межах 4-5 тисяч грн. Вихід крупи при переробці становить до 65%, отже її собівартість — 8-8,5 грн/кг.
При ціні реалізації близько 14 грн/кг, рентабельність виробництва крупи експерт оцінює в межах 75%.
Тобто, що вирощування рису, що його переробка на крупу є доволі перспективним напрямком виробництва. Проте у 2019 році значних коливань у посівних площах під рисом не прогнозується. Навряд чи засіють понад 12,5 тисяч га.
Незважаючи на це, однією з проблем на ринку рису сьогодні є нерозуміння окремих виробників важливості насіннєвого фонду і всіх нюансів, пов’язаних із ним.
«Раніше, до 2014 року, половина обсягів рису висівалася в Автономній республіці Крим. І історично склалося тяжіння рисовиків до насіння краснодарської селекції: російські сорти, навіть офіційно не зареєстровані, часто завозили в Україну. Але останні чотири роки цього не відбувається, тобто посіви вже дійшли до третьої-четвертої репродукції, через що й знижується врожайність. Ті, хто зробив ставку на вітчизняні сорти рису, отримали врожайність у межах 80-90 ц/га. А наступного року ця різниця буде ще помітнішою», – зазначає експерт.