Зізіфус, або ще його називають китайський фінік, – культура доволі перспективна. Окрім того, що вона має гарні лікарські властивості, його дерева ще досить продуктивні. Кілька років тому в Херсонському державному аграрному університеті вперше познайомились із зізіфусом, і вже сьогодні мають з його дерев дуже щедрий врожай. Про власний досвід вирощування зізіфусу журналістам «АгроЮг» розповів декан агрономічого факультету Херсонської аграрки Іван Мринський.
Іван Мринський
Так от зізіфус, як виявилось, можна споживати не тільки в свіжому вигляді. З його ягід також можна варити варення, їх можна засушити, маринувати, а ще з них можна варити компот. Особливо його рекомендують споживати людям, які страждають на гіпертонію.
На вигляд він буває абсолютно різних розмірів, тож обрати зізіфус можливо на будь-який смак і розмір. Мринський зазначає, що в продажу його стало набагато більше, і люди починають ближче знайомитись з цією культурою і більше його купувати.
Безпосередньо на території самої аграрки знаходиться кілька дерев зізіфуса з дрібними плодами, яким не більше 10 років.
– Дрібніший зізіфус – не факт, що він гірший. Він навпаки може бути набагато солодшим. Ми висадили декілька дерев. І в нього є цікава особливість: іноді він дає кореневу порость, і ми її відсаджуємо, – розповідає Іван Мринський.
За його словами, зізіфус розпочинає вегетацію набагато пізніше за інші дерева, десь після двадцятих чисел травня. Тому в цьому є свій позитив: коли бувають пізні весняні приморозки, то вони не пошкоджують рослину – вона ще спить, їй все одно.
– Зізіфус розпочинає вегетацію набагато пізніше за інші дерева, він набирає суму активних температур. А квітне він в червні, і процес доволі тривалий. Не чекайте від нього швидкого відростання. Він поновить себе у вегетації в кінці травня – початок червня. Не спішить робити висновок, що він не прижився, – каже експерт.
Також, Іван Мринський дає пораду на той випадок, якщо хтось з виробників зацікавиться вирощуванням саме цієї культури.
– Щоб зручніше було збирати плоди зізіфуса, просто необхідно підрізати гілки і не пускати його вгору. І для нього немає проблем, де рости. Він не вибагливий, він почуває себе досить нормально у багатьох місцях, – зазначає експерт.
Читайте також: Зизифус – культура майбутнього для півдня України