Майже кожна господиня вирощує в себе на городі лікарські та духмяні трави. З давніх-давен люди вірили в їх цілющі властивості. Та Наталії Квітці вдалося не лише зробити це справою душі, але зкомпанувати із цих трав духмяні та смачні чаї. Як невелику земельну ділянку можливо перетворити у симбіоз людини з природою, та при цьому в перспективний бізнес, розказала у коментарі інтернет-видавництву «Агро Юг» засновниця трав’яних чаїв «Cvit Kvit» Наталія Квітка.
Ідея вирощування трав зародилася у пошуку вирішення власних проблем зі здоров’ям. Тоді Наталія Квітка познайомилась із цілющими властивостями ефірних масел. Тому розуміння того, що всі ці трави можливо вирощувати власноруч і отримувати безпосередньо користь «одразу з грядки» мало втілитися у життя.
«Вивчаючи цілющі властивості трав, я зрозуміла, що переробляти в ефірні масла я не зможу, бо для цього треба плантації та спеціальне обладнання. Але якщо м’ята перцева і масло перцевої м’яти покращує стан при головних болях, допомагає покращити стан печінки, жовчного міхура і т.д. То, мабуть, використовуючи живу рослину, не перероблену, незайману, то користі в неї буде не менше, ніж в тій, що була скошена, перевезена, перегнана через ефірну олію, розпакована, розлита. Тому коли виникла така потреба покращити своє здоров’я, прийшло і розумінні того, що цим можна поділитися з людьми», — розповідає Наталія Квітка.
Земельна ділянка у Наталії 0,5 га, яка поки що не вся засіяна травами. Розташувався трав’яний бізнес у селі Новогупалівка Запорізької області. Саме там у родовому маєтку «Cvit Kvit» фірмові чаї стали сімейним бізнесом.
«На сьогоднішній день ми вирощуємо близько 20 видів трав, частина з яких багаторічники, а частина однорічники, частину ми поновлюємо щороку. В цьому році ми заклали новий м’ятник. Також в цьому році у нас вже дуже гарні результати дала монарда, а тархун пішов у склад наших чаїв. Частину дикоросів ми збираємо – це чебрець, деревій, липа. Всі інші трави ми вирощуємо самі. Це не лише задоволення, але і розуміння своєї цінності, цінності свого продукту. Оскільки в продукт вкладаєш стільки енергії, турботи, натхнення, опікуєшся цими травами, тому і продукт виходить настільки дорогим – дорогим нам, як виробнику. А своїм споживачам ми говоримо, що ви платите за наш труд, а чай ми вам даруємо», — Говорить Наталія.
Щодо насіння, то частину трав господарство отримує через співпрацюємо з інститутом лікарських трав, що у Полтаві. Шавлію, наприклад, привезли із Криму. Також багато різних трав приносять сусіди та друзі.
На сьогоднішній день «Cvit Kvit» має різноманіття із 7 видів чаїв. Та започаткували себе як бренд вони лише 2 роки тому.
«Виникла потреба у власному бренді, бо люди цікавилися, хотіли знати де нас можна придбати. Потім у нас з’явилася низка людей-партнерів, які хотіли допомогти нам реалізовувати чаї. Раніше ми працювали на ярмарках і продавали окремо кожну позицію: окремо м’яту, мелісу, чебрець і т.д. Але наші споживачі попросили зробити для них чай. У мене була несправедлива позиція до них — беріть купуйте 3-4 пакетика різних трав та робіть дома самі. Це була велика внутрішня боротьба, оскільки я не хотіла робити чаї і вважала, що це правильний маркетинговий хід. І коли, скажімо так, мені дали пенделя і сказали: «Да поки ти будеш над нами знущатися роби чай», тоді ми зробили першу пробу чаїв. Їх дуже високо оцінили споживачі. І ми почали компанувати наші трави так, щоб розкрити їхні переваги та неповторність», — зазначає Квітка.
До розробки етикетки та упаковки долучилася донька Наталії – Надія Квітка. Так, чай отримав назву «Cvit Kvit» — my mom’s tea. А користь своїх чаїв, Наталія Квітка пояснює не лише, що тим, що трави були вирощені та зібрані власноруч. А і тим, що ці трави росли на землях Півдня з часів трипільської цивілізації, на які в кожної людини є генетична пам’ять. Тому при споживанні цих чаїв кожен отримує не лише продукт, а і підтримку свого організму.
Та на цих досягненнях Наталія Квітка не хоче зупинятися. Наступна ціль господарства отримати сертифікат органічної продукції та стати сучасним виробництвом з виготовлення трав’яних чаїв.
«7 років назад ми і не мріяли, що будемо брендом. А зараз ми мріємо стати сучасним виробництвом. Мені дуже хочеться зробити програму для дітей — літню зелену школу. Мені хочеться зробити готельний комплекс, де можна прийти і просто подивитися, полежати та насолодитися там, як душицю витоптують бджоли, як джмелі беруть з монарди мед, як розквітає і відкривається колендула, подихати м’ятним степовим вітром та побачити як цвіте шавлія лікарська», — мріє Наталія.
Окрім того господарство хоче навчити інших людей вирощувати трави, тим самим вирішувати проблеми самозайнятості на селі. Так, голова Преображенської ОТГ (Запорізька область) Олена Котик розвиваючи у себе в громаді жіноче підприємництво творили кооператив, на базі якого будуть вирощуватися трави для «Cvit Kvit».