Виробництво та експорт молочних продуктів українського походження зростає

15 октября, 2018

Незважаючи на зменшення пропозиції вітчизняної молокосировини, виробництво та експорт українських молочних продуктів продовжує зростати. Про це повідомляють у прес-службі Економічного дискусійного клубу.

Йдеться про те, що у 2018 році триває скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. За даними статистики, у січні−вересні всіма категоріями господарств вироблено 7 908 тисяч тонн молока, що на 2% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 0,2%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 70% надоїв, зафіксовано зменшення на 2,9%.

Незважаючи на зменшення пропозиції вітчизняної молокосировини, виробництво та експорт українських молочних продуктів продовжує зростати. За перші 9 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом 2017 року експорт молочної продукції збільшився на 3% та склав 620 тис. тонн.

Провідною позицією українського молочного експорту залишається масло вершкове (72% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина, Нідерланди.

Спостерігається також суттєве збільшення надходжень імпортної молочної продукції на український ринок. Загальний обсяг імпорту молокопродуктів у січні−вересні 2018 року склав 130 тисяч тонн, або збільшився проти відповідного періоду минулого року у 1,5 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (майже 80%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−вересні поточного року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами скоротилася на 2%, а їх розрахункове середньодушове споживання зменшилося на 2 кг, і в середньому, у еквіваленті молокосировини, склало близько 152,7 кг на особу.

 

Новости по теме

| | |