На ринку триває зростання ціни на цибулю. Тим часом, деякі експерти ще на початку літа попереджали, що у вересні країну очікує штучний дефіцит цього продукту. Наскільки нинішній ажіотажний попит спровокований психологічними, і наскільки – кліматичними факторами, розповіла Тетяна Смирнова, головний аналітик Української плодоовочевої асоціації (УПОА).
«Коли в цьому році закладалися площі під цибулю, було ясно, що вони скоротилися. Уже тоді звучали застереження, що Україна може зібрати найнижчий урожай цибулі за всю історію незалежності», – зазначає співрозмовник видання.
Але свої корективи внесла і погода. А через підвищеної вологості проявилися і проблеми з бактеріальними захворюваннями.
«В окремих районах спостерігалися аномально високі температури і посуха, що теж негативно позначилося на якості цибулі. Крім того, плантації в деяких регіонах південних областей постраждали від граду», – пояснює Тетяна Смирнова.
Проте, експерт вважає, що про реальний дефіцит цибулі говорити рано, хоча нестача якісної продукції буде спостерігатися протягом усього сезону.
«Цибулі, яка підлягає довгостроковому зберіганню, в цьому сезоні дійсно менше. Тому ситуація може додатково загостритися в другій половині сезону, навесні», – прогнозує головний аналітик УПОА.
За даними Мінагрополітики, в минулому році в Україні зібрали 0,97 млн тонн ріпчастої цибулі. Тоді площі під цибулею склали 54,7 тис. га.
За матеріалами: Зерно