Продовольчою комісією ООН амарант було визнано культурою 21 сторіччя. Це перспективна білкова культура з унікальним складом амінокислот. Наразі амарантова галузь є високомаржинальною та цікавою для інвестицій. В Україні більше 20 переробників амаранту, а площі під цією культурою з кожним роком збільшуються. Про це повідомив в коментарі інтернет-виданню «Агро Юг» голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда.
Всього в Україні більше 20 переробників амаранту, та всього три з них є спеціалізованими підприємствами, які розташовані в місті Миколаєві, Миколаївській та Київській областях.
За словами Олександра Дуди, кількість господарств, які вирощують цю культуру, щороку коливається та сягає від 30 до 50 – це, в основному, невеликі фермерські господарства.
«Раніше технологія передбачала використання ручної прополки. Це була як аксіома – тобто хочеш вирощувати амарант і отримувати врожай – ти маєш залучити певну кількість людей з сапами, щоб вони це все пропололи. Але наразі посівні площі постійно збільшуються, оскільки можна використовувати той набір сучасної техніки, який є», – зазначає Дуда.
Так, цьогоріч під амарантом всього було посіяно 800 га, близько 30% яких – органічні. В минулому році найбільша площа посіву на одне господарство становила 50 га, а вже в 2018 році – 211 га.
Найбільші посіви амаранту зосередженні на Прикарпатті (Тернопільська та Львівська області) та Закарпатті (до 100 га). Олександр Дуда пояснює це нюансами зрощення даної культури.
«Амарант висіюється пізно, коли минають загрози заморозків, адже він дуже боїться приморозків. В цей час вологи в ґрунті обмаль. Тому треба орієнтуватись на ті опади, які будуть. Або вирощувати на зрошенні для того, щоб гарантувати урожай», – пояснює голова асоціації.
На Півдні України посіви амаранту є в Миколаївській області – близько 50 га — та Запорізькій області – близько 20-30 га.
Також амарант вважається високорентабельною культурою, урожайність якої сягає 60 ц/га.
«При середніх витратах 10 тис грн, якщо ми не враховуємо полив, тобто вирощуємо на богарі, мінімальний дохід буде 30 тис грн, а максимальний може становити 70 тис грн на гектар. Якщо мова йде про поливні землі або про органічне землеробство, то дохід вже перевалює за 100 тис грн з гектару», – наголошує Олександр Дуда.
Окрім того, культура також вважається рентабельною через доступну вартість посівної одиниці — близько 300 гривень — та дуже невеликі витрати посівного матеріалу – в середньому 1 кг на гектар.
В Україні є два насіннєвих господарства, які забезпечують посівним матеріалом українських амарантозрощувачів. Та наразі попит на насіння амаранту перевищує пропозицію. За словами Олександра Дуди, так буде до 2020 р.
«На наступний рік насіннєві господарства забезпечать всіх бажаючих в Україні хто захоче висіяти амарант. Ми поки що не експортуємо насіння, хоча попит за ціною €1,1-1,3 тис./т на органічний амарант існує. Поки що Україна тільки наближається до 1% всього світового ринку амарантової продукції. Нам є куди розвиватися. Бо якість насіння амаранту, яке вирощується в Україні, дуже висока завдяки ґрунтово-кліматичним умовам», – говорить голова асоціації.
Тому, враховуючи це, Дуда стверджує, що ті аграрії, які вирішать опанувати технологію вирощування амаранту в 2019-2020 рр. однозначно будуть мати високі прибутки. А подальший розвиток амарантового бізнесу в Україні дозволить експортувати вироблену продукцію.
Наразі амарантова галузь є високомаржинальною та цікавою для інвестицій. Основними інвестиційними проектами в Україні є:
Нагадаємо, у Миколаєві брати Сергій і Андрій Шведова виробляють амарантове масло за спеціальною технологію. Свою унікальність масло амаранту має за рахунок холодного віджиму.