У тваринництві вперше за останні 25 років рентабельним стало виробництво м’яса великої рогатої худоби — 3,4%, проти -24,8% у 2016 році.
Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені нещодавно Державною службою статистики України дані щодо рівня рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах.
Лупенко також зауважив, що крім виробництва м’яса ВРХ, також стало рентабельним виробництво м’яса свиней — 3,5% проти (-4,5%) торік.
«Хоча цей показник ще значно менший за історичний максимум останніх 25 років: у 2015 році рентабельність виробництва м’яса свиней сягнула 12,7%», — нагадав академік.
Другий рік поспіль рентабельним було і виробництво м’яса птиці: 7% минулого року і 5% — у 2016 році.
«Водночас вперше з 2006 року збитковим стало виробництво яєць (-9)%. У 2016 році вони ледь втримали рентабельність у 0,5%, тоді як 2015 року рентабельність виробництва цього виду продукції птахівництва сягнула рекордного з 1994 року рівня у 60,9%», — зауважив Юрій Лупенко.
Збитковим залишилося виробництво м’яса овець і кіз (-39,9)% проти (-35,2)% у 2016 році.
«Майже по усіх видах рослинницької продукції, крім нетипової для сільгосппідприємств картоплі, рентабельність виробництва зменшилася. Найбільше вона знизилася по цукрових буряках — майже удвічі», — наголосив науковець.
Так, торік рівень рентабельності виробництва основних сільгоспкультур склав:
«Зменшення рівня рентабельності виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції посилюватиме переорієнтацію сільгосппідприємств на найбільш маржинальні, в першу чергу зернові та технічні культури, крім цукрових буряків», — підсумував Юрій Лупенко.