Виробництво м’яса ВРХ в Україні вперше за 25 років стало прибутковим

8 августа, 2018

У тваринництві вперше за останні 25 років рентабельним стало виробництво м’яса великої рогатої худоби — 3,4%, проти -24,8% у 2016 році.

Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені нещодавно Державною службою статистики України дані щодо рівня рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах.

Лупенко також зауважив, що крім виробництва м’яса ВРХ, також стало рентабельним виробництво м’яса свиней — 3,5% проти  (-4,5%) торік.

«Хоча цей показник ще значно менший за історичний максимум останніх 25 років: у 2015 році рентабельність виробництва м’яса свиней сягнула 12,7%», — нагадав академік.

Другий рік поспіль рентабельним було і виробництво м’яса птиці: 7% минулого року і 5% — у 2016 році.

«Водночас вперше з 2006 року збитковим стало виробництво яєць (-9)%. У 2016 році вони ледь втримали рентабельність у 0,5%, тоді як 2015 року рентабельність виробництва цього виду продукції птахівництва сягнула рекордного з 1994 року рівня у 60,9%», — зауважив Юрій Лупенко.

Збитковим залишилося виробництво м’яса овець і кіз (-39,9)% проти (-35,2)% у 2016 році.

«Майже по усіх видах рослинницької продукції, крім нетипової для сільгосппідприємств картоплі, рентабельність виробництва зменшилася. Найбільше вона знизилася по цукрових буряках — майже удвічі», — наголосив науковець.

Так, торік рівень рентабельності виробництва основних сільгоспкультур склав:

  • зерна — 25% проти 37,8% у 2016 році,
  • насіння соняшнику — 41,3% проти 63%,
  • цукрових буряків — 12,4% проти 24,3%,
  • овочів відкритого ґрунту 15,6% проти 19,7% відповідно.

«Зменшення рівня рентабельності виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції посилюватиме переорієнтацію сільгосппідприємств на найбільш маржинальні, в першу чергу зернові та технічні культури, крім цукрових буряків», — підсумував Юрій Лупенко.

Новости по теме

| |