Близько 80% української сої і 10% кукурудзи вирощується з ГМ-насіння, – експерт

7 августа, 2018

Україна має терміново ухвалити закон про рівень регулювання питань щодо ГМО, який би відстежував виготовлення та правильне маркування продуктів з генно-модифікованими організмами. На цьому наголошує Вікторія Мельниченко, керівник практики Agro and Food & Compliance юридичної компанії Integrites.

За її словами, закони, що «підтягують» питання ГМО-продукції до рівня європейських директив, в Україні досі не прийняті. При цьому, попри те, що офіційно до державного реєстру не занесено жодної ГМ-рослини, такі культури в Україні все ж вирощуються.

Нагадаємо, Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняє обіг ГМО-продуктів, які не внесені до Державних реєстрів ГМО-сортів сільськогосподарських рослин і порід тварин, створених на основі ГМО.

«Продукти з ГМО в Україні офіційно не вирощуються, оскільки жодна генетично модифікована культура офіційно не зареєстрована, тому їх ввезення в країну і культивація є незаконними», — пояснює фахівець.

Водночас багато сільгоспвиробників вже кілька років надають перевагу вирощуванню ГМО-культур, які стійкі до гербіцидів. Так, йдеться про сою, ріпак, кукурудзу та гречку.

За неофіційними даними, відзначає Мельниченко, близько 80% виробленої в Україні сої і близько 10% кукурудзи вирощується з ГМ-насіння.

Зазначається, що законопроект «Щодо відстеження та маркування генетично модифікованих організмів і обороту, відстеження та маркування харчових продуктів, кормів і/або кормових добавок, ветеринарних препаратів, отриманих з використанням генетично модифікованих організмів» у ВРУ зареєстрували ще торік восени. Однак його досі не розглянули. Новий закон зобов’яже виробників чесно інформувати споживача про наявність ГМО в продуктах та кормах.

Новости по теме

| | | |