Заморозка, вакуумне пакетування, обробка гібереліновою кислотою – це те, що дозволить аграріям Півдня України достойно конкурувати з іноземними виробниками на ринку овочів та фруктів

26 июля, 2018

Починається найважливіша пора збирання врожаю. Все літо природа працювала, щоб тепер обдарувати нас багатим урожаєм корисних овочів, смачних фруктів і цілими кошиками стиглих яблук. Південь України завдяки ґрунтово–кліматичним умовам є унікальним регіоном для вирощування високоякісної овочево–фруктової продукції. За прогнозами експертів урожай плодово–ягідної продукції у цьому році може перевищити торішні показники на 17 – 30%. Але більшу частину врожаю фермери змушені продавати одразу після збору під час найнижчих цін. До того ж на ринках конкуренцію місцевим виробникам становить велика різноманітність плодів зарубіжних колег з Туреччини та Іспанії. Тому частина місцевого врожаю в процесі зберігання втрачає свої якості. З такою проблемою стикаються всі виробники овочів і фруктів на півдні України. У чому ж перевага у закордонних виробників над вітчизняними?

Іноземні виробники дійсно мають найсучасніші плодово–овочеві сховища, але іноземні вчені постійно працюють над новими засобами та методами зберігання продукції. Це дозволяє і врожай зберегти, і транспортувати овочі та фрукти на великі відстані не зашкоджуючи якості  плодів. А якістю є не тільки вміст поживних речовин та аромат (місцева продукція щойно зірвана з гілок, на думку автора статті, все ж смачніше, ароматніше й корисніше, ніж закордонна), але й зовнішній вигляд. Кожен рік впроваджуються нові технології, які стосуються способів зберігання та обробки продукції. Нещодавно шведські вчені винайшли революційний метод заморозки та зберігання овочів. Як відомо, заморожені й розморожені овочі вже зовсім не виглядають свіжими та мають порушену структуру. У результаті обробки овочів розчином трегалози (натуральний цукор, який зустрічається в грибах, дріжджах та травах), вони залишаються хрусткими та твердими й після розморожування, тобто овочі з морозилки не відрізниш від овочів з грядки. А все тому, що трегалоза захищає клітини від замерзання. Вчені поміщують плоди у вакуумні машини в трегалозний розчин та викачують повітря. Після цього застосовують електричні імпульси, які відкривають пори клітини, як ворота. Через такі «ворота» розчин й проходить всередину клітин плоду. Такий спосіб заморозки проходив тестування на протязі місяцю та показав дуже добрі результати. Мінусом є лише те, що овочі з високою щільністю (картопля) заморозити на такий спосіб не вдасться.

Заморожені ягоди

Вакуумна упаковка 

Більшість процесів традиційної обробки фруктів пов’язані з теплом, а параметри якості фруктів і овочів дуже чутливі до тепла. В результаті теплової обробки знижується вміст поживних речовин, змінюється колір і текстура, відбуваються зміни смаку і аромату продукції. Тому індійські вчені ведуть активне дослідження методу використання високого тиску в технології обробки фруктової та овочевої продукції. Суть цього методу полягає в тому, що короткочасний вплив високого тиску пригнічує активність патогенних мікроорганізмів, дріжджових і цвілевих грибів та бактерій, що викликають гниття. Спори бактерій, як правило, стійкі до обробки тиском при температурі навколишнього середовища, навіть якщо тиск перевищує 1000 MПa. На даний час стало можливим обробляти продукти під тиском при низьких температурах або при температурі навколишнього середовища, тому вони зберігають властивості свіжих в плані якості і поживності, при цьому збільшуючи термін придатності. Багато підприємств харчової промисловості США, Японії і Європи вже почали застосування цієї технології для збереження різних продуктів. По всьому світу виробники обладнання для харчової промисловості пропонують обладнання для створення тиску різної потужності. Новітня технологія Xtend дозволяє зберігати абсолютну свіжість плодів із застосуванням сучасної упаковки, призначеної для зберігання і транспортування продукції. В основі даної технології лежить створення модифікування атмосфери в полімерному пакеті і збереження її до моменту вживання продукту, що зберігається. Пакувальний пакет підтримує свіжість завдяки відсутності конденсату всередині за рахунок підтримки оптимального співвідношення кисню, вуглекислого газу і вологості. Терміни зберігання за такою технологією складають від 2-х тижнів (кріп, петрушка, салати) до 2-3 місяців (ягоди, фрукти, овочі). До того ж проводяться досліди обробки продукції ультрафіолетовими променями, електричним полем та мікрохвилями з метою скоротити кількість мікробів на одиницю поверхні фрукту.

Упаковка Xtend

Пакети без конденсату

Зберігання овочів в вермикуліті

В рамках вирішення проблеми зберігання зібраного врожаю і розробки відповідних технологій, в дослідницькому центрі «Вулкани» (Ізраїль) професором Е. Флікомом був сконструйований агрегат для водного очищення перцю при певній температурі без використання дезінфікуючих речовин. Ця операція дозволяє зберегти плоди перцю протягом місяця з моменту його збору і до надходження до будинків споживачів. Розробка професора Фліка справила настільки сильне враження на європейців, що в Ізраїль приїхала делегація експертів з Німеччини, які бажали особисто переконатися, що при очищенні дійсно не використовуються дезінфектори. Однією з найпопулярніших експортних культур в Ізраїлі є виноград. Найчастіше причиною його псування після збору є поява тріщин в ягодах. Якщо з цим не боротися, то післязбиральні втрати можуть становити до 50% від загального обсягу врожаю. Для боротьби з тріщинами ізраїльські фермери використовують гіберелінову кислоту, якою обробляють грона на пізніх етапах дозрівання. Це дозволяє збільшити термін зберігання ягід. До того ж скорочує втрати врожаю у період збирання до 10%. Ще один метод боротьби з псуванням винограду в Ізраїлі — його зберігання в спеціальних ящиках із захисною прокладкою, просоченою діоксидом сірки (SO2). Цей газ дезінфікує ягоди і уповільнює процеси органічного розпаду. А ось для  зменшення втрат лука його збирають після того, як мерхне 80-100% зеленого листя, при цьому на цибулині залишають приблизно 10 см довжини пір’я. Потім урожай висушують протягом 9 днів при температурі 30ºC і при відносному рівні вологості повітря 98%. Так цибуля зберігається набагато довше, до того ж менше втрачає у вазі. Використання даної технології дозволяє скоротити післязбиральні втрати на 80%. Для продовження терміну збереження картоплі застосовується інша технологія. Крім зберігання при температурі 2-4ºC, що дозволяє сповільнити проростання, її також обробляють спеціальними речовинами — органічними інгібіторами проростання, розробленими на основі кмину та м’яти. Багато кому зустрічалися чорні цятки або цілі чорні плями на фруктах. Причиною цього є мікротріщини, в які проникають шкідливі мікроорганізми та прискорюють органічні процеси розпаду. Розтріскування виникає в результаті механічних пошкоджень шкірки при зборі, транспортуванні або неправильному зберіганні фруктів. Для того щоб боротися з цим явищем, ізраїльські дослідники розробили спеціальний регулятор росту Superlon, який застосовують на пізній стадії дозрівання плодів. Дана речовина знижує на 50% кількість темних цяток, які з’являються на фруктах протягом 3-х місяців зберігання, а також на 60-80% скорочує інтенсивність їх розвитку. Вчені Санкт-Петербурзького інституту торгівлі розробили спосіб тривалого зберігання яблук в вермикуліті (органіка, перероблена дощовими черв’яками). Закладені в ящики або контейнери плоди зверху засипають вермикулітом, обробленим розчином оцтової кислоти в концентрації 1,5 — 2,3%. На 100 кг плодів потрібно всього 2 — 3 кг вермикуліту. Він насичується оцтовою кислотою і в процесі зберігання яблук поступово віддає її в навколишнє середовище, сприяючи придушенню мікрофлори. Як з’ясувалося в вермікуліті добре зберігаються й інші овочі та фрукти.  Непогано зберігаються яблука, які перед закладкою обмивають озонованою водою. Різко збільшується термін зберігання яблук, які обробляють лазерними променями. Як бачите, можливостей зберегти продукцію дуже багато.

Дослідницький центр «Вулкани» (Ізраїль)

Hazera – високоякісна цибуля в Ізраїлі

Овочесховище цибулі

На півдні України добре розвинене овочівництво, баштанництво та виноградарство. Тому наш регіон потребує не тільки сучасно оснащених плодово-овочевих сховищ, але й повинен мати змогу впроваджувати й використовувати інновації в області зберігання продукції. В цьому випадку для виробників півдня України дійсно відкриються великі можливості достойно конкурувати з іноземними виробниками та цілий рік забезпечувати населення України свіжими овочами та фруктами.

Сховища для зберігання овочів та фруктів

Текст: Євгенія Ткачова

Новости по теме

| | | | | | | | |