Скільки має коштувати натуральний сир для українця?

23 июля, 2018

Співвласник групи «Малочний альянс» Олександр Деркач на своїй сторінці у мережі Facebook написав про те, скільки має коштувати справжній натуральний сир в роздробі в Україні.

Близько 80% сирів, які виробляються сьогодні в Україні, це варіації напівтвердого сичужного «російського» сиру. Дозрівають ці сири від місяця до двох і мають жирність 35−50%. Іноді в них додають щось для смаку: пряжене молоко, зелень, горіхи і тд.

Фінансовий директор компанії «Молочний альянс» Віталій Савелій прорахував мінімальну ціну натурального сиру в роздробі, на яку може орієнтуватися покупець.

«При вартості молочної сировини 7,50 грн за літр, рентабельності виробництва 10% надбавку торгових мереж від 18% до 25% (вище, ніж по маслу), вона повинна складати близько 160 грн за кг», — пише Олександр Деркач.

Сири повинні вироблятися з натурального молока і містити виключно натуральний молочний жир. За його словами, деякі виробники заміняють молочні жири рослинними, що, в принципі, не забороняється законодавством, але в такому випадку продукт повинен називатися «сирним продуктом» і це повинно бути чітко і однозначно вказано на упаковці.

«Дуже окремі і не зовсім добросовісні наші конкуренти іноді забувають про це писати. Напевно тому що собівартість такого «сиру» рази в півтора нижче ціни реального сиру», — вважає Деркач.

Також він розповів, як по зовнішньому вигляду можна визначити ступінь зрілості сиру.

«За білою, добре помітною смужкою сантиметра півтора шириною по краю головки. Зазвичай на ній ще й немає дірочок. Сировари називають її «телевізором». Якщо ви її бачите, це не є добре. Це означає, що сир не встиг дозріти на заводі і збирається це зробити у вас в шлунку. З’ївши такий сир ви не отруїтися, але смак буде не той», — розповів співвласник «Молочного Альянсу».

Новости по теме

| |