Мешканець села Троїцьке (Одеська область) Павло Тулуба у своєму саду розпочав роботи із вирощування трюфеля на коренях горіхових дерев.
В свій час, бізнес Павла розпочався саме з горіхівництва.
«У світі провідними експортерами їх є Китай і Каліфорнія, і з ними непросто конкурувати. Горіх у світі росте лише на 7% земель. І домогтися великих врожаїв непросто. Треба врахувати все: грунт, вітер, сорти, навіть відстань між деревами. Адже корінь горіха виділяє речовину, що вбиває сусідні рослини. У природі ідеальний стан для цієї культури — одиночне дерево. Ми ж у своєму саду зробили по-своєму», – ділиться своїм досвідом він.
Павло розповідає, що, коли надумав поєднати горіх і трюфель, звернувся за порадою до професора, фахівця із селекції, який схвалив цю ідею.
«Ми тоді відібрали з кожного гектара 12 зразків грунту та відправили до США на експертизу. Одержали рекомендації, що найкраще вирощувати разом волоський горіх, трюфель і фундук. Адже на волоському горісі росте найдешевший вид трюфеля, що коштує всього 20 доларів за кілограм. І його важко дістати зі стержневого кореня дерева. А от дорогий чорний трюфель (2000 євро за кілограм) росте на фундуку», – каже Тулуба.
Тому нині в саду фермера поміж волоським горіхом росте фундук. Між деревами тут відстань по 10 метрів, між кущами — по п’ять.
«Із фундуком маємо трохи клопоту. Адже його треба доводити до зрілості у сушарках при температурі до 30 градусів. Перегріти не можна, бо вже при 35 градусах фундук виділяє олію і починає гірчити. Мити його також не можна. А після сушіння зберігати потрібно при температурі +5 та вологості 6%. В Україні такою обробкою ніхто не займається, а це потрібно, аби вийти на європейський ринок і спробувати конкурувати з турками, італійцями та грузинами. Тому ми вирішили створити унікальний продукт. Робимо фундукову пасту і продаємо. У Європі аналогів немає, а ще вона смачна і корисна. Ця паста складається на 50% з горіха, а на 50% — з меду», – повідомляє Тулуба.
Окрім цього, у своєму саду фермер вирощує ще й шипшину.
«Посадили випадково, а вона прижилася і стала плодоносити. Із кожного куща маємо близько 4 кг ягід. Промислових плантацій цієї культури в Україні нема. І якщо в багатьох ягодах у нас перевиробництво, тут — навпаки. Тож і на шипшині трохи заробляємо — нині кілограм коштує понад 40 грн», — додає Павло Тулба.
Наразі фермер проходить процедуру сертифікації горіхів — щоб співпрацювати з більшими корпораціями. Також продає саджанці й технології вирощування горіхів — аби й інші зважувалися на подібні експерименти.
За матеріалами: expres.ua