Українці можуть споживати лише 2% власної органіки – решта йде на експорт

27 июня, 2018

Українці не мають можливості споживати органічну продукцію. 98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт. Про це розповів гендиректор ТОВ «Ріттер Біо Агро» та ТОВ «Дедденс Агро» Віктор Щербачук на міжнародній конференції «Коло Вінценза. Майбутнє Карпат».

Усього вирощують 1% сертифікованої органічної продукції з усієї, а це 450 тис. га.

«Попит на органічну продукцію є. Я почав вирощувати її у 2013 році. Зрозумів, що малину, полуницю, нут, цукровий буряк реально виростити і без хімії. Ми дійшли до того, що розробили урожайність не нижчу за хімічну. З гектара збираємо 5 т пшениці, 7 т кукурудзи, 2 т льону, 5-7 т вівса», — каже Щербачук.

В Україні фермери, які хочуть вирощувати натуральне, залишені напризволяще.

«У Німеччині на 1 га дають 400 євро дотацій від держави, Китай виділив цілий острів на вирощування такої продукції і на гектар виділили по $50 тис.  дотацій. В Україні на початку розвитку нашого підприємства ми втратили 150 тис. євро, бо довгоносик поїв нам увесь засіяний буряк. Але в таких випадках важливо не зупинятися. У перспективі плануємо збирати 50 т буряка з га», – додав він.

Органіку за кордоном можна продавати у 5 разів дорожче.

«Знаю, що одна українська компанія вже продає молочні продукти у Дубаї. Що стосується карпатського регіону, то тут у більшості вирощують продукти екологічно чистими, але продають як звичайні і на цьому втрачають», – говорить Щербачук.

Для розвитку бізнесу на вирощуванні органічної продукції у Карпатах радить об’єднатися усім дрібним підприємцям, а з боку держави має бути створений єдиний орган сертифікації і єдиний контролюючий орган.

Новости по теме

| | |