В рамках спільного проекту FАО і ЄБРР «Поліпшення доступу українського агробізнесу до експортних ринків» було проведено детальне дослідження потенціалу плодоовочевого сектору і визначено ТОП-10 нішевих культур для експорту. Про це повідомляється в добірці матеріалів FАО і ЄБРР.
Останнім часом українські виробники все більше уваги приділяють вирощуванню нішевих культур. При цьому, в даному випадку мова йде як про овочі, так і про фрукти та ягоди. Такий тренд, обумовлений відразу декількома факторами. Перш за все, зацікавленість аграріїв у виробництві такої продукції продиктована зростанням попиту на неї всередині країни, адже більшість з цих овочів і фруктів потрапляють в розділ так званих «здорових продуктів. Більш того, тренд здорового способу життя стрімко набирає обертів і в інших країнах.
«У той же час, кліматичні умови і географічне положення України роблять таку продукцію досить перспективною для вирощування з погляду на експорт», – йдеться в повідомленні.
Так, в ТОП-10 нішевих культур для експорту увійшли: