Індекс вареника з м’ясом зріс на 27%

26 июня, 2018

За останній рік вареники з м’ясом стали менш доступними для практично усіх українців. Їх вартість за рік зросла на 27%, а середня зарплата лише на 24%.  Про це на сторінці у Facebook повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Для досліження експерти взяли найбільш простий рецепт вареників із м’ясом для того, щоб на вечерю нагодувати середньостатистичну українську родину.

Тісто: 800гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 300гр свинини, 300гр яловичини, 50гр вершкового масла, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю.

Піджарка: по 150гр цибулі та українського сала. У готові вареники додаємо 250гр сметани й піджарку.

За даними Держслужби статистики станом на травень 2018 року 800гр борошна коштувало 7,9грн, 300гр свинини – 34,6грн, 300гр яловичини – 37,3грн, 50гр вершкового масла – 9,1грн, 150гр цибулі й сала відповідно 1грн та 10,8грн, 250гр сметани – 13,2грн.

За тою ж офіційною статистикою в травні минулого року 800гр борошна коштувало 7,6грн, 300гр свинини – 26,3грн, 300гр яловичини – 29,9грн, 50гр вершкового масла – 7грн, 150гр цибулі та сала відповідно 1,4грн і 6,3грн, 250гр сметани – 11грн.

Таким чином українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 24,4грн, або на 27%. У 2017 році вони коштували 89,5грн, а в цьому – 113,9грн.

«Але закінчити хочеться приємним. Так от, у січні цього року вартість вареників із м’ясом була ще вищою – 115,3грн. Тому порівняно з початком року додамо собі пів вареника», – зазначив Дорошенко.

Новости по теме

| | | |