Експерт із США вважає, що в Україні є всі можливості запровадити програму контролю якості свинини

20 июня, 2018

Українська галузь свинарства вже зараз може запровадити програму сертифікації свинини на кшталт американської PQA Plus. На цьому наголосив Др. Деріл Регленд, професор Університету Пердью (США), сертифікований інспектор і тренер програми PQA Plus під час свого виступу у рамках Х Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство».

«На запрошення Асоціації «Свинарі України» ми із колегами завітали в Україну, щоб підтримати українських свинарів у боротьбі з АЧС, зокрема поділитися досвідом роботи за системою контролю та якості свинини, яка діє у США. В тому числі вона передбачає дотримання господарствами високого статусу біобезпеки», — поділився експерт.

Як зазначив фахівець, головні цілі програми PQA Plus — безпечність продукції, добробут тварин, довіра споживачів до виробників, забезпечення експортного іміджу країни та постійні покращення якості свинини.

«Попрацювавши в Україні три тижні, я був дуже вражений — місцеві свинарі у своїй роботі практично «не покладаються» на антибіотики, тобто майже їх не використовують. Ви повинні пишатися тим, що маєте можливість виробляти якісний продукт», — підкреслив пан Регленд.

За словами експерта, у США ця програма – добровільна для тих, хто працює на внутрішньому ринку. Але, якщо виробник хоче співпрацювати з експортером, сертифікація PQA Plus — обов’язкова.

Дуже важливо, щоб американська продукція, яка потрапляє на ринки інших країн задовольняла споживачів своєю якістю та безпечністю. Власне, програма PQA Plus на це й націлена. Як на мене, українські виробники можуть легко впровадити схожу систему. По-перше, ви вже виробляєте якісну продукцію. А по-друге, маєте об’єднання — Асоціацію «Свинарі України», яка представляє інтереси свинарів у діалозі з владою. У США цими питаннями опікується Національна рада виробників свинини, яка власне розробила і запровадила програму PQA.

Сьогодні в Україні відбувають зміни у харчовому законодавстві, вимог до ведення свинарського бізнесу. Кінцева мета цієї роботи — впевненість вітчизняного споживача у продукції, яка потрапляє на полиці магазинів. Тож, наразі ми шукаємо механізми, які дозволять забезпечити якість свинини, популяризувати цей продукт, довести українцям, що вітчизняне м’ясо свиней — безпечне і якісне.

Оскільки на українських теренах відповідної системи немає, вирішили запросити фахівців зі США, які вже майже 30 років залучені до діяльності системи PQA Plus. За три тижні перебування в Україні вони поділилися досвідом із виробниками, а також здійснили кілька аудитів на вітчизняних господарствах», — розповіли в Асоціації «Свинарі України».

Новости по теме

| | |