Всім відомо, що появою диво-рослини картоплі, ми зобов’язані Христофору Колумбу. Так от, серед ботаніків існує думка, що в 1493 році дослідник привіз з Вест-Індії зовсім не картоплю, а батат (картоплю завезли пізніше). В наш час батат вважається однією з найбільш цінних рослин на планеті, так як він має дуже високу врожайність. Не дарма японці швидко зрозуміли, що такий недолік, як обмеження у сільськогосподарських угіддях, можна компенсувати за рахунок цієї рослини. Тому батат в Японії став одним з основних щоденних страв у раціоні, а японці настільки полюбили бульби цієї рослини, що навіть присвятили йому пам’ятник. Так у чому особливість батату і чи можна його вирощувати на півдні України?
Відразу слід сказати, що батат, хоча і називають «солодкою картоплею», нічого спільного з нею не має (Батат — рід Іпомея сімейства В’юнкові). У всьому світі солодка картопля є шостим за важливістю продуктом харчування після рису, пшениці, картоплі, кукурудзи та маніоки. Для країн, де проблема нестачі продуктів стоїть на першому місці, батат є порятунком. Щорічно у світі виробляється понад 105 мільйонів метричних тон солодкої картоплі, 95% з яких вирощуються в країнах, що розвиваються. А все тому, що це дуже невибаглива і економічно вигідна рослина. Наприклад, батат можна культивувати в тих районах, де поганий ґрунт і багато затяжних сухих періодів. Цю рослину не треба підгортати, як картоплю, а прекрасним бонусом є ще й те, що батат не їсть колорадський жук! До речі, прополка теж не потрібна, так як рослина досить густо вкриває землю пагонами, та й поливають його набагато рідше, ніж картоплю. Як підсумок, при вирощуванні батат потребує меншу кількість праці і ресурсів.
Бульби рослини мають різне забарвлення м’якоті і шкірки в залежності від сорту: жовті, оранжеві, червоні і білі. Від цього залежить і їх солодкість. Наприклад, японці і китайці (Китай – світовий лідер з вирощування батату) воліють вирощувати народний сорт (Heirloom), який має яскраво червону шкірку і жовтувато–білу м’якоть. Солодкість такого батату незначна, а смак нагадує картоплю. А от помаранчеві сорти більш солодкі. Сорти з яскравою оранжевою м’якоттю є важливим джерелом бета-каротину, попередника вітаміну А. Всього 125 г такого батату забезпечують добову потребу в провітаміні А дитині дошкільного віку. Але фахівці стверджують, що все-таки краще вирощувати батати з білою та жовтуватою м’якоттю, так як такі сорти не пошкоджуються дротяником, який із задоволенням бурить норки в солодких помаранчевих бульбах. У південних штатах США воліють батат, який там називають «ямсом» (Департамент сільського господарства США вимагає, щоб етикетки продуктів харчування з терміном «ямс» супроводжувалися словами «солодка картопля», так як батат не має до культури ямс ніякого відношення). Він більш солодкий, м’який і навіть трохи водянистий. А в північних штатах США віддають перевагу таким сортам, у яких м’якоть коренеплоду суха і крохмалиста.
На думку багатьох вчених, батат сприяє зміцненню та відновленню оболонки шлунку. При вживанні цього овочу можна уникнути операції на шлунку хворим на виразку. Батат занесли в список продуктів, які рекомендовані для вживання людям, що страждають діабетом. Бульби рослини здатні стабілізувати рівень глюкози в крові і знижувати інсулінову залежність. Батат використовується не тільки в харчуванні людини, а також як здоровий і дешевий корм для тварин. За результатами багатьох досліджень з’ясувалося, що тварини, яких годують високобілковим бадиллям батату, виробляють менше метанового газу, чим тоді, коли харчуються іншим кормом. Це потенційно сприяє значному зниженню шкідливих глобальних викидів.
На півдні України цілком можливо з великим успіхом вирощувати цього заморського гостя. Наприклад, на Херсонщині вже проводився масштабний досвід діагностичним центром захисту рослин «АгроАналіз», м. Каховка, керівник Вадим Дудка. В результаті дослідів фахівці отримали максимальний урожай і низьку собівартість (1 кг овочу на рівні $ 0,3 при цінах в українських супермаркетах на рівні 70-90 грн/кг). А все тому, що для батату чим більше тепла і сонця, тим вищий урожай, а південні регіони мають все це в надлишку. Тому потенціал врожайності в таких областях, як Херсонська, Миколаївська, Одеська та Запорізька, буде складати близько 100 т/га. Але ще дуже важливо правильно підібрати сорт, бо якщо просто вибрати будь-який, врожай ви можете отримати не зовсім такий, як очікуєте. Для південних регіонів підійдуть сорти Мурасакі, Вінницький рожевий, Хернадез. Саме ці сорти показали високі результати у випробуваннях, проведених на Херсонщині. У південних областях висаджування батату починають у квітні. До речі, розмножується батат так званими сліпами. Сліпи являють собою відрізки пагонів висотою 10-15 см з одним листочком нагорі, які виростають з бульб. Ще один плюс для півдня України в тому, що висаджуючи батат у спеку (наприклад середина червня), рослині це ніяк не шкодить, до того ж розсада дуже легко вкорінюється. До ґрунту культура особливих вимог немає, і навіть рівень рН абсолютно не грає ролі, так як завжди можна відкоригувати мінеральне живлення. Якщо температура влітку буде близько 400С, в цьому випадку поживних речовин на життєдіяльність рослини витрачається більше ніж зазвичай, і є ризик дефіциту харчування у батату. Тому потрібно добре удобрювати ґрунт перед посадкою. Солодка картопля дуже любить органіку. Але потрібно враховувати, що для розсади цієї рослини все-таки потрібен полив. Є тут своя особливість. Краще всього застосовувати підземну систему крапельного зрошення, так як надземний полив сильно ущільнює ґрунт і бульби гірше розвиваються з-за браку аерації ґрунту, а при високих температурах бульба просто втрачає накопичену вологу. Якщо застосовувати мульчування (солома, агроволокно, плівка), то полив можна звести до мінімуму, так і бур’янів вдасться уникнути. І ще, в Казахстані, для того щоб отримати стійкі до посухи рослини , паросткам батату не дають води. Слабкі паростки гинуть, а ті, що вижили, висаджують.
Батат є найбільш екологічно чистим овочем в Україні. За час вирощування розсади, посадки у відкритий ґрунт, викопування врожаю і зберігання, він не обробляється ніякими отрутохімікатами, тому його сміливо можна віднести до органічних продуктів. Але, звичайно, в окремих випадках для профілактики можлива обробка розчином марганцівки або біопрепаратами. Збирають батат відразу як тільки його бадилля зляже від першого заморозку. Важливо не допустити підмерзання бульб. Бульби батату легко подряпати під час викопування. Ці подряпини і потертості впливають на термін зберігання, тому батат прибирають вручну, але попередньо підкопують скобою.
Попит на батат у світі зростає з кожним роком. У харчовій промисловості з нього вже давно виготовляють чіпси, сушені палички, батат–фрі, локшину і навіть дитяче харчування. Роздрібні ціни батату в супермаркетах України складають 80-110 грн/кг, насіннєві бульби батату обійдуться вам від 60 до 80 грн/кг, локшина з солодкої картоплі – 160 — 280 грн за 500 гр, ціна на різні види пуфів (подушечки з овочів, фруктів і злаків) для дітей і дорослих вагою 60 гр будуть коштувати від 119 грн до 210 грн., а 100 гр дитячого пюре з бульб батату обійдеться приблизно в 71 — 85 грн в залежності від виробника. І хоча батат в Україні ще вважається екзотичним овочем, популярність його зростає з року в рік, особливо у тих, хто ретельно стежить за своїм здоров’ям або є прихильником вегетаріанства. Батат – це безвідхідний овоч. З його листя роблять салат, плід можна вживати як в сирому вигляді, так і після варіння і парки. І навіть шкірку можна їсти. За розрахунками «АгроАналізу» при врожайності батату 33 т/га рентабельність складе 180%. Тому для південної частини України ніша батату на ринку збуту практично вільна, а його виробництво є рентабельним та перспективним.
Текст: Євгенія Ткачова