Україна виробляє величезний об’єм сільськогосподарської продукії. Втрати плодоовочевої продукції через неправильне зберігання складають 65%. Про це йшла мова в ході конференції «Агроекологія», організованої проектом UHBDP, повідомляє «Інфоіндустрія«.
«Починаючи з 2000 року ми нарощуємо обсяги виробництва фруктів і овочів. Але 65% плодоовочевої продукції ми втрачаємо, це фактично ще один урожай. В інших країнах, де використовуються сучасні технології втрати становлять 35%. Звести їх до нуля в принципі неможливо, так як ми маємо справу з біологічними об’єктами», – повідомила професор кафедри харчових технологій Таврійського Гату Олеся Прісс.
Одна з причин таких втрат в Україні – брак холодильного обладнання.
«Тільки в останні 10 років в Україні будують сучасні холодильні камери», – зазначила Олеся Прісс.
За словами експерта, значні втрати також відбуваються через механічних пошкоджень при повторному завантаженні плодоовочевої продукції.
Біологічні особливості овочів і фруктів часто залишаються поза увагою виробників і трейдерів. Експерт вважає, що це може бути пов’язано із тим, що часто ця продукція не дуже дорога. А на втрати при зберіганні впливають буквально всі агротехнологічні прийоми ще при вирощуванні продукції.
Неправильне зберігання впливає і на смак овочів і фруктів.
«Мало хто знає, що вимоги до температурного зберігання огірків, як до субтропічних культур. А їм потрібно для зберігання температура +8 градусів. Якщо зберігати їх при +2, то смак вже втрачається. Споживач називає такі овочі «пластмасовими». Це ж стосується і томатів, при заниженній температурі зберігання вони втрачають смак і аромат. Виробник виростив якісний продукт, але при зберіганні якість різко може знизитися», – наголошує Прісс.
Грунтово-кліматичні умови вирощування також важливі для подальшого зберігання.
«Важкі, глиністі грунти є кращими для вирощування продукції на зберігання, надмірна вологість під час вирощування знижує легкість. Поливи закінчують за 2 тижні до збирання продукції», – зауважила Олеся Прісс.