Україна нарощує виробництво полуниці

2 июня, 2018

Ще кілька років тому виробництво суниці садової в Україні вважалося нерентабельним бізнесом, а вітчизняні ринки були заповнені ягодами з сусідньої Польщі та інших країн ЄС. Досвід роботи українців, в основному на польських полях, дав можливість зрозуміти, що Україна власними силами цілком може забезпечити зростаючий попит на полуницю на внутрішньому ринку. Це було підтверджено на практиці — за останні 6 років обсяги імпорту свіжої суниці садової скоротилися на 88% з 1286 тонн в 2012 році до 153 тонн у 2017 році при цьому експорт зріст на 90% з 184 тонни до 1799 тонн відповідно.

У 2013 році було зафіксовано максимальні обсяги споживання полуниці, в подальші роки ринок повільно скорочувався. Відновлення зростаючого тренду на ринку суниці відбулось у 2017 році, коли темп приросту споживчого попиту до попереднього року оцінювався в +11%.

До основних світових виробників садової суниці належить Польща, яка  вирощує близько 200 тис. тонн промислової суниці, що втричі більше, ніж обсяги, які вирощують в Україні наразі. Також ця країна є глобальним лідером за обсягами експорту замороженої суниці – 95 тис. тонн у 2017 році. Проте за останні 6 років обсяги імпорту польської свіжої полуниці в Україну скоротилися на 68%, тим часом як Україна збільшила експорт суниці замороженої до Польщі з 0,031 тонни у 2013 році до 3,2 тонни у 2017 році.

Фактична втрата одно з ринків збуту та конкуренція на ринку замороженої ягоди завдають головного болю польським переробникам. За повідомленням у ЗМІ наразі польські переробні підприємства ухвалюють рішення закуповувати дешевшу українську сировину, що безпосередньо чинить негативний ціновий вплив на польську ягоду. За даними «Інфо-Шувар», суниця українського виробництва станом на 29 травня оцінювалась у середньому в 28-35 грн/кг, польська ягода коштує біля 53 грн/кг.

За оцінками Асоціації «Укрсадпром», за підсумками 2017 року Україна експортувала 1,8 тис. тонн свіжої полуниці та 3,0 тис. тонн замороженої. Вітчизняні підприємства у минулому році експортували 15% виробленої суниці у свіжому вигляді і 25%  – у замороженому. Експортні поставки забезпечуються виключно за рахунок підприємств, що можуть запропонувати великі однорідні партії продукції.

Полуничний сезон триває недовго, тому в короткостроковій перспективі вартість солодкої ягоди повільно буде зростати через скорочення пропозиції.

За матеріалами: УКАБ

Новости по теме

| | | |