Прадавня його родичка – ліщина, Туреччина й Балкани – батьківщина!
Як пролунає молоточка стук, розколеться міцний горіх… Вже здогадалися? Дійсно, це Фундук! Необхідно відзначити, що фундуком є окультурені різновиди сортів ліщини з високою врожайністю і плоди лісових горіхів, які не є дикорослими. Також фундуком є гібриди, отримані шляхом схрещування з ліщиною Понтійською. Фундук є дуже популярною у світі культурою. До речі, згідно з прогнозом, обсяг світового ринку фундука до 2026 році збільшиться до $12,7 млрд.
У наш час налічується багато сортів фундука, які відрізняються між собою формою горіха та смаковими якостями. Звичайно ж еталоном смаку є ліщина (дикоросла форма), але існують і сорти фундука, які за своїми смаковими якостями нічим їй не поступається. Це такі сорти української селекції, як Дар Павленко, Шедевр, Україна-50, Морозівський, Софіївський-2, Софіївський-15 та інші. Фахівці стверджують, що найкращим смаком володіють сорти з невеликими горішками. Наприклад, такий сорт фундука, як «Дарунок Юннатам».
Щоб скласти конкуренцію закордонним постачальникам горіхів, дуже важливо вибрати сорт, який буде давати наближений до світових стандартів урожай. Плоди у фундука бажано повинні бути округлої форми з коричневою блискучою шкаралупою. Жирність горіха повинна бути близько 70 %, а вихід ядра близько 60%.
Для півдня України, наприклад, найбільш придатними для вирощування є сорт фундука української селекції «Шедевр» селекціонера Павленко. Цей сорт вважається одним з кращих в Україні, бо може посперечатися за врожайністю з відомим турецьким сортом Трапезунд (також підходить для вирощування в південних регіонах). Однак сорт Шедевр більш морозостійкий. Горіхи великі, округлої форми, з тонкою шкаралупою. Ядро прекрасно піддається промисловій переробці, з високим вмістом жиру, білка. Також чудовий сорт Дар Павленко. З іноземних сортів для Півдня України підійде Черкеський-2, який є адигейським сортом народної селекції і займає 95% на чорноморському узбережжі Північного Кавказу. Досить великий горіх, округлої форми, відповідає всім вимогам промислової переробки.
Багато хто люблять ласувати фундуком. Але мало хто знає, як можна виростити цю прекрасну рослину. Насправді не так вже й складно. Можливо, зупиняє наших фермерів від масового вирощування фундука те, що для отримання прибутку з такого саду знадобиться близько двох-трьох років. Хоча в 2018 році в Україні горіхові сади обігнали по площі нових насаджень всі інші. На повну потужність фундук плодоносить тільки через три-чотири роки. До речі, за розрахунками фахівців, для того, щоб висадити один гектар фундука, може знадобитися близько 3,5-4 тис доларів, а в період, коли фундук плодоносить і його потрібно зібрати, витрати можуть скласти ще близько 2 тис доларів. Радує те, що в 2018 році в Україні відновили бюджетну програму по підтримці нових садів, якою передбачена компенсація вартості саджанців. З нею компенсація за один саджанець фундука становить 80 грн. Згідно з розрахунками Українського інституту горіхоплідних культур, рентабельність горіхового саду в шостий рік після вступу в плодоношення, як правило, досягає 400-450%. А це, погодьтеся, не мало.
Ще одним можливим недоліком вирощування фундука може бути те, що обов’язковою умовою є мінікраплинний полив. Не кожен фермер може дозволити собі установку устаткування та й ціна на воду кусається. Тут потрібно врахувати те, що в перші 2 роки посадки саджанців дуже важливо контролювати вологість грунту і не допускати її пересихання. А для температурних умов півдня України, такий контроль просто життєво необхідний. З третього року коріння обростуть симбіонтними ендомікоризними грибами і при нормальних умовах можна призупинити полив. Найкраще пристовбурне коло замульчувати сіном або тирсою дерев листяних порід. Наприклад в Адигеї, батьківщині сорти фундука Черкеського-2, кладуть шар соломи до 40 см завтовшки. Рекомендована краплинна потужність 2,5 л/год, проводити полив бажано з 8 вечора до 8 ранку.
Догляд за фундуком не вимагає великих зусиль, досить дотримувати деяких особливостей агротехніки. Фундук не любить піщаних, засолених і заболочених ґрунтів. Оскільки коренева система рослини розташована на глибині не більше 1 метра, отже глибока оранка зашкодить коріння, тому рекомендується осінню обробку грунту проводити на глибину 15-18 см, а розпушування під час вегетації – на 10-12 см. Для захисту від шкідників необхідно прибирати опале листя та сухі пошкоджені гілки, проводити профілактичне обприскування інсектицидами.
Вартість 1 кг фундука в Україні в середньому становить 500 грн за кг. Реалізувати урожай не складе великих проблем, тому що попит на нього росте з року в рік. Основними оптовими покупцями можуть стати виробники шоколаду, кондитерських виробів і цукерок. Трохи менше закуплять продуктові магазини, а за роздрібною ціною можна реалізувати фундук на ринках міста. Відмінною бізнес–ідеєю може стати отримання олії з фундука. Масло використовують для виробництва кремів, помади, мила, свічок, фарб і лаків. Макуху після відтиску олії використовують при виробництві халви.
Хоча прибуток від вирощеного фундука не швидкий, зате стабільний і тривалий, тому що рослина на одному місці може рости до 100 років, а при правильному догляді і більше.
Текст: Євгенія Ткачова