В Україну запросили фахівців США, щоб навчитися у них контролю якості свинини

23 мая, 2018

У рамках співпраці Асоціації «Свинарі України» та Міністерства сільського господарства США в Україну завітали експерти-дорадники, професори Університету Пердью (Purdue University, штат Індіана). Мета їхнього візиту — аудити біобезпеки свиноферм та м’ясопереробних підприємств, а також перевірка вітчизняних господарств за американською системою контролю якості свинини PQA Plus. Для реалізації була розроблена низка опитувальників. Програма стартувала цього понеділка і триватиме впродовж 2-х тижнів. Експерти вже відвідали господарства у Чернігівській області.

У США вже тривалий час діє програма сертифікації для свинарів PQA Plus*. Її розробили на основі принципів НАССР, які діють для переробників. Мета програми — довести, що продукція харчування, яка потрапляє на полиці магазинів — якісна та безпечна на всіх етапах виробницва, зокрема й первинного. Відтак, вирощування свиней має відповідати принципам біобезпеки та благополуччя тварин. В цілому, програма PQA Plus орієнтована на споживачів, їх упевненість у якості та безпечності продукції.

«В Україні відповідної системи немає, тому і запросили фахівців зі США, оскільки шукаємо механізми популяризації вітчизняного продукту. Наша мета — щоб споживач був упевнений, що вироблена в Україні свинина — якісна і надавав перевагу їй. Про результати аудитів, наскільки вітчизняні свиногосподарства готові до її імплементації та відповідають вимогам програми експерти розкажуть під час Х Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство»», — розповіли в Асоціації «Свинарі України».

За результатами тестування програми в Україні є ідея створити онлайн опитувальник, щоб кожен виробник зміг швидко оцінити рівень біобезпеки свого господарства.

Новости по теме

| | | | | | | |