НААН продовжує створювати нові сорти винограду

16 мая, 2018

Україна завдяки останнім розробкам вчених «Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» має високий потенціал для виробництва високоякісних червоних вин. Про це на засіданні Президії Національної аграрної академії України повідомив директор ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» В’ячеслав Власов.

«Розробки вчених Інституту останніх років у напрямі селекції технічних сортів винограду дали змогу поповнити сортимент України білими сортами – Загрей, Ароматний, Іскорка, Ярило, Селена, що використовуються для приготування столових білих вин високої якості. Серед червоних сортів винограду нового покоління перспективними є Одеський жемчуг, Чарівний (раннього строку достигання) та Отрада (пізнього строку достигання). Встановлено, що виноград названих сортів має високу здатність до накопичення та віддачі фенольних та барвних речовин і, таким чином, є потенціал для виробництва високоякісних червоних вин», – зазначає академік.

Ще один з напрямків досліджень, започаткованих ученими, має на меті вивчення ролі поліфенолів винограду у вирішенні проблем пострадіаційних ускладнень, що дуже важливо для країн, території яких постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АС.
Задля подальшого розвитку досліджень у виноробній галузі Президія НААН постановила продовжити до 1 грудня 2020 р. селекційну роботу зі створення нових сортів винограду з підвищеним вмістом поліфенольних сполук для споживання з лікувально-профілактичною метою.
Окрім того, було прийнято рішення провести до 30 грудня 2019 року пошукові дослідження щодо потенціалу малих виновиробників для розвитку енотуризму (ознайомлення із технологіями, проживання в екологічно чистих регіонах та споживання екологічно чистого винограду і вина), як чинника покращення стану ампело- та енотерапії в Україні.
У НААН зазначають, що, згідно з даними Державної служби статистики, площа виноградних насаджень станом на початок 2018 р. становить 42,5 тис. га, зокрема 40,3 тис. га у плодоносному віці. Основними виноградарськими та виноробними регіонами України є: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Закарпатська області та АР Крим, які займають 95 % від загальних площ виноградних насаджень країни. Валовий збір у 2017 р. був на рівні 377,8 тис. тонн столового і технічного винограду, з якого на виноматеріали перероблено 253 тис. тонн винограду (без врахування АР Крим).
ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» є провідною науковою установою в системі НААН, що протягом семи років проводить дослідження за напрямами ампело- та енотерапії в Україні.

Новости по теме

| | | | | |