За квітень український борщ різко подорожчав

15 мая, 2018

За підсумками квітня український борщ різко подорожчав. Зростання спостерігалося більш ніж на 80% найменувань продуктів, що підлягають державному моніторингу за даними Держстату. Про це на сторінці у Facebook повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«У квітні 2018 року найбільш суттєво подорожчала свинина – на 6грн, або на 5%. Відтепер свинина коштує в середньому в Україні біля 116 гривень за кілограм», – пише Дорошенко.

Також до групи лідерів входить яловичина, морква, буряк, капуста, яблука, курячі філе і тушка, які подорожчали від 1,1грн до 2,5грн.

«Так, зокрема, яловичина за місяць додала 2,5грн, що дорівнює 2%. Вартість кілограму яловичини в середньому в Україні становить 125грн. Морква, буряк і капуста подорожчали відповідно на 2грн, або на 18%, на 1,8грн, або 17% і 1,7грн, або 23%. На кінець квітня середня ціна кілограму моркви сягала 12,9грн, буряку – 12,6грн і білокачанної – 9,2грн. Яблука минулого місяця зросли на 1,5грн, або 8%, але в травні їх ціна вже почала знижуватись. Куряче філе і тушка в квітні подорожчали відповідно на 1,4грн. і 1,1грн, або 2%. Середньостатистична ціна тушки – 55грн і філе – 91,5грн за кілограм», – наводить цифри експерт.

Майже на чверть гривні зросла вартість і соціальних сортів хліба. На сьогодні середня ціна найдешевшого білого хліба становить 15,2 грн за кілограм, а чорного – 16,1грн.

Та на деякі продукти спостерігається спад в ціні. А саме на гречку, курячі яйця та сало, Так ціна на гречку знизилась на 1,2грн, або 6%, і ціна на кінець місяця становила 18,8 грн за кілограм.  Сало стало доступніше на 1грн, або 2%. Його середня ціна становить 70 грн. Курячі яйця подешевшали на 60 коп, або 2% і мають середньостатистичний цінник 26,6грн за десяток.

За словами Дорошенка, підсумки квітня гірше, ніж на це розраховував Уряд та Національний банк, але темпи інфляції все таки знижуються.

«За відсутності значних коливань на валютному ринку до вересня ми будемо спостерігати стабільність й на продуктовому ринку. Але український борщ, зі свининою, у квітні все ж став значно дорожчим», – зазначає Доршенко.

Новости по теме

| | | | | | | | | | |