Антон Павлович Чехов знаменитий письменник, лікар та…..агроном! Жарт, скажете ви. А от і не жарт. Виявляється, у себе на дачі Антон Павлович з успіхом вирощував екзотичні рослини, однією з яких була Бамія. В теперішні часи, у зв’язку із зміною клімату, бамію вирощують в Україні, особливо в південних її областях. З кожним роком бажаючих культивувати цю рослину, стає все більше та більше. Так що ж це за чудова рослина?
У цієї овочевої культури більш 65 назв, серед яких: гомбо, окра, дамські пальчики, абельмош їстівний, гибискус їстівний, бінді, таку та багато інших.
Бамія є однорічною трав’янистою рослиною сімейства Мальвових. Родиною є тропічна Африка, тому бамія дуже теплолюбна культура. В теперішній час рослина активно культивується та споживається в їжу в США та в країнах Азії. До речі, в США культура була представлена суспільності в 1890 році компанією Peter Henderson & Company в Нью – Йорку та відрізнялась різноманіттям кольору: білий, червоний, фіолетовий, зелений. Ретельна гібридизація позбавила цей овоч від жорсткості та колючих шипів. Уже більш 100 років бамія входить в основний раціон південних штатів США. Світове виробництво бамії оцінюється в 5-6 млн т / рік, що складає біля 1,5% від загального об’єму світового виробництва овочів. З країн Південно-Східної Азії нема статистики виробництва. Основним постачальником бамії є Індія. Свіжа та заморожена бамія експортується також з Таїланду та Філіппін, а бамія в розсолі є великого попиту експортним товаром на Ближній Схід.
На смак стручки бамії представляють щось середнє між спаржевою квасолею та кабачками або молодими баклажанами. Рослина цікава ще й тим, що листя використовують як добавку до салатів, волокна, отримані з стеблин, є сировиною для виробництва корда (вид вовняної тканини), желеподібний сік з плодів для медичних та промислових цілей, а насіння – в якості замінника кави. Завдяки 20-відсотковому вмісту олії, з насіння бамії добувають дуже ароматну олію, схожу на оливкову та багату ненасиченими жирами типу Омега-6, яку часто застосовують в фармакологічних цілях. На 100 г їстівної частини овоч містить: воду — 90 г, білок — 2 г, волокно — 1 г та вуглеводні — 7 г. Енергетична цінність складає близько 145 кДж / 100 г. Бамія — чудове джерело вітамінів та мінералів. У порівнянні з іншими м’ясистими плодами (помідорами, баклажанами) вона особливо багата на кальцій (70-90 мг на 100 г). Вага 1000 насіння коливається від 30 до 80 г. Але саме пожалуй важлива властивість бамії — це гіпоглікемічний ефект. Тобто різні дослідження цієї рослини показали, що її екстракт допомагає знизити рівень глюкози у крові. Це означає, що властивості бамії можуть бути корисним засобом для лікування цукрового діабету. Крім того, споживання бамії приводить до інгібування поглинання холестерину та потім знижує рівень ліпідів та жиру в крові. Результати дослідження мишей, які хворіють на діабет та які споживали її в їжу, підтвердили цей висновок. Дослідження були проведені в Ширазькому медичному університеті в Ірані, а результати опубліковані в травні 2016 року в Iranian journal of medical sciences. За даними журналу Medical News Today, США, бамія також є джерелом антиоксидантів. Насіння містить олігомерні катехіни та флавоноїдні похідні, які зменшують ризик розвитку рака, а наявність фенольних сполук придає рослині антиоксидантні, протимікробні та протизапальні властивості. Завдяки значній кількості слизових речовин у плоді бамія є дуже корисною хворим на виразку шлунку і гастрит.
Як же вирощувати цю рослину? Насправді не так вже і складно, якщо притримуватися певних рекомендацій. Перше, що необхідно зробити, це вибрати насіння для подальшого пророщування. Сорти бамії розрізнюються за скороспілістю, формою, розмірами та забарвленням плодів. В Україні пропонуються такі сорти бамії, як «Сопілка» (зелений плід), «Алабама» (бордово – червоний плід), «Діброва» (зелений плід), «Зелений бархат» (зелений плід), «Burgundy» (бордово – червоний плід), «Silver Queen» (білий плід) «Golden Garden» (зелений плід), «Луїзіана» (зелений плід), «Clemson» (темно – зелений плід), «Юнона» (зелений плід), «Біла циліндрична 127» (білий плід), «Дамські пальці» (темно – зелений плід), «Карликова зелена» (зелений плід) та інші. Ціна коливається від 3 до 19 грн та залежить від сорту та кількості насіння в упаковці ( в середньому 10 – 15 шт), а також від виробника. Насіння сходить через 2–3 тижні. Щоб трохи прискорити процес, перед посівом їх на добу замочують в теплій воді. Сіяти краще одразу в торф’яні горщички, бо пересадку ця культура переносить погано. Оптимальна температура для вирощування розсади – 18–21°С. Бамія віддає перевагу сонцю ніж тіні, надзвичайно стійка до спеки та посухи. Ідеальний ґрунт для бамії водопроникний та збагачений гумусом. Краще всього вона росте на грядках, де раніше висаджувалися огірки, редис та картопля. Зацвітають рослини приблизно через два місяці після появи сходів, а через п’ять днів уже можна починати збір плодів. Роблять це регулярно – через кожні 3–5 днів, коли коробочки досягають розміру 4–6 см. Плодоношення продовжується до наступу заморозків. Доросла рослина здатна витримувати заморозки до -2°С. Полив особливо необхідний в період утворення плодів. У бамії достатньо довгий корінь, так що ґрунт повинен бути добре зволоженим на глибині до 40 см. При нестачі вологи рослини затримуються в рості, плоди бувають дрібними та дають скудний урожай поганої якості. Основна хвороба бамії – це борошниста роса. Також фанатами бамії є трипси, капустяна совка та слизни.
Ще одна особливість бамії складається в тому, що для споживання в їжу в свіжому та замороженому виді збирають плоди недозрілими, а дозрілі плоди подрібнюють для отримання прянощів. Зірвані плоди бажано приготувати одразу, бо з часом вони втрачають свої смакові якості, грубіють, становляться жорсткими та неїстівними. В холодильнику бамію можна тримати до 6 днів, а в морозилці кілька місяців. Також бамію тушать, маринують, варять, консервують. Наприклад готова консервована бамія вагою 280 грам обійдеться вам приблизно в 116 – 120 грн, а свіжа буде коштувати приблизно 370 грн за кілограм.
Ну і як же не сказати про приготування кави з насіння цієї рослини. Під час другої світової війни нехватка кави примусила жителів Азії та Африки використати насіння бамії замість кави. Це явище отримало назву «лихоманка бамії». Зріле насіння використовують для приготування замінника кави «Гомбо». Спочатку його прожарюють, поки не почне відчуватися кавовий аромат. Потім остуджують, перемелюють на кавомолці, а отриманий порошок заварюють, як каву. Так як в напою відсутній кофеїн, то таку каву можна споживати старим людям та дітям.
Фермеру в наш час необхідно бути пластичним та крім звичних культур він повинен вирощувати і «нішеві» культури для підстрахування. А така рідкісна культура, як бамія, в повній мірі може стати рентабельним продуктом, особливо якщо вирощувати її як органік – продукт.
Євгенія Ткачова